A növények keretbe foglalása az ókori időkre vezethető vissza, ám valóban nagy jelentőséget a reneszánsz kertek során kaptak, mikor előszeretettel alkalmazták a kiemelt ágyásokat. Az ilyen ágyásoknak egyrészről esztétikai szerepük van, másrészről pedig óvják az ágyáson belüli növényeket.
Napjainkban főleg a konyhakertek zöldségeit, gyümölcsbokrait és fűszernövényeit rendezik keretezett ágyásokba. Az ágyások alkalmazásával egyfajta rendezettséget tudsz kialakítani és e miatt növényeid gondozása is kényelmesebb, egyszerűbb lesz. Az ágyásszegélyeket készítheted bontott téglából, alaposan lekezelt és összecsavarozott fapallóból, vagy talán a legesztétikusabban ható Aquincum Blokkból.
Az a legoptimálisabb, ha az ágyás magassága eléri a minimum 30 centimétert. A lehelyezett földre helyezett keret területén belül kapáld fel a talajt, a gazokat gyökerestül szedjed ki. Az ágyást mélyítheted, ha egy ásónyomnyi földet leszedsz. Belülről béleld ki geotextíliával, ami a gyomokat tartja távol, majd töltsd föl jó vízáteresztésű humusszal kevert általános virágfölddel. Ez után kedvenc palántáidat, vagy fűszernövényeidet már lehet isültetni. Ültetés után ne felejtsd el alaposan megöntözni növénykéidet.
Később a növények gondozása is egyszerűbb lesz, hisz a geotextília meggátolja a gyomnövények benövését, és csak a szél által befújt magról kelő fránya vendégeket kell egy könnyed mozdulattal kihúznod. A víz mellett, ha a fűszernövények nem is olyan mértékben, a palánták viszonylag nagy mennyiségű ásványi anyagot hasznosítanak. Ép ezért gondoskodnod kell az ágyásod tápanyag utánpótlásáról. A legjobb, ha évről évre az új növények ültetése előtt az ágyásod földjét jó alaposan átforgatod és közben házi készítésű komposztot keversz hozzá. Amennyiben nincs a kertedben komposztáló, vagy csak kis mennyiségű komposztanyag áll a rendelkezésedre, úgy a szarvasmarhatrágyával való dúsítást is tudjuk ajánlani. Persze mind a kettő alkalmazásával érheted el a legideálisabb hatást.
szerző: Vőneki Bálint